10 βασικοί κίνδυνοι στην χρήση φακών επαφής
Μπορεί να αποτελεί καθημερινή ρουτίνα να φορέσετε τους φακούς επαφής σας, αλλά εάν δεν τους τοποθετείτε όπως θα έπρεπε, δεν τους προσέχετε ιδιαίτερα και κυρίως δεν τους καθαρίζετε όπως επιβάλλεται, τότε κινδυνεύετε σοβαρά από μολύνσεις. Όσοι χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, έχει έρθει η ώρα να μάθετε τις 10 περιπτώσεις, στις οποίες διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Όταν χειρίζεστε τους φακούς σας
Ακουμπώντας με το δάχτυλό σας το φακό, δίνετε το πράσινο φως σε μία ενδεχόμενη μόλυνση ή έναν ερεθισμό. Προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες αυτές, πλύνετε τα χέρια σας διεξοδικά, πριν ακουμπήσετε τους φακούς και να θυμάστε να έχετε πάντα τα νύχια σας μικρά, για να μην τους σκίσετε ή τους γρατζουνίσετε. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε νερό βρύσης ή σάλιο για να πλύνετε τους φακούς σας, παρά μόνο το ειδικό καθαριστικό για τους φακούς, που έχετε αγοράσει.
Όταν φοράτε τους φακούς σας για πολύ ώρα
Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος, που οι περισσότεροι οφθαλμίατροι επιμένουν να μη φοράτε τους φακούς επαφής σας για πολύ ώρα και αυτός είναι επειδή οι φακοί εμποδίζουν την έλευση οξυγόνου στο μάτι. Αν τους φοράτε για πολύ ώρα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης έλκους στον κερατοειδή, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει και η περίπτωση της τύφλωσης.
Όταν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή
Είναι λογικό φυσικά, αν χρειάζεται να βάλετε σταγόνες στα μάτια σας, να βγάλετε πρώτα τους φακούς επαφής. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τους φακούς σας. Για παράδειγμα, τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τα οιστρογόνα στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε όσες γυναίκες χρησιμοποιούν φακούς επαφής, ενώ παράλληλα μειώνουν την εκροή δακρύων προκαλώντας ξηροφθαλμία.
Επιπλέον, φαρμακευτικές αγωγές για την ακμή, μπορεί να ευθύνονται για την αίσθηση της φαγούρας που αισθάνεστε, ενώ έχει παρατηρηθεί, ότι η κλασική ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Όταν τα καθαριστικά υγρά δεν είναι σωστά
Η ποικιλία των καθαριστικών, που υπάρχουν πλέον στους φακούς επαφής είναι τεράστια. Ωστόσο, το κάθε ένα από αυτά, περιέχει συντηρητικά που εάν υπερβούν την ημερομηνία λήξης, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια σας. Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει, είναι όταν αλλάζετε καθαριστικό υγρό από μία μάρκα σε κάποια άλλη ενώ πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, όταν μεταφέρετε το υγρό σε ένα μικρότερο δοχείο προκειμένου να το έχετε στην τσάντα σας. Όσο πρακτικό και αν είναι αυτό, αυξάνει τις πιθανότητες της μόλυνσης του υγρού.
Όταν αισθάνεστε ξηροφθαλμία
Εφόσον, οι φακοί καλύπτουν την επιφάνεια του ματιού εμποδίζοντας το οξυγόνο, η ξηροφθαλμία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα. Η ξηροφθαλμία αυτή μπορεί να επιδεινωθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως είναι όταν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο, όταν κυκλοφορείτε σε περιοχές που έχουν ξηρό κλίμα, όταν παίρνετε αντισταμινικά φάρμακα ή μετά από την κατανάλωση αλκοόλ.
Όταν φοράτε make up
Όλα τα προϊόντα μακιγιάζ για τα μάτια που χρησιμοποιείτε είναι οι μελλοντικοί πιθανοί υπαίτιοι της μόλυνσης των ματιών σας, Για να μειώσετε αυτές τις πιθανότητες, ποτέ μη χρησιμοποιείτε μολύβι ματιών, σκιά, μάσκαρα ή eyeliner που δεν είναι δικό σας. Αντίστοιχα, αποφύγετε να δανείσετε τα δικά σας καλλυντικά σε κάποιον άλλον. Επιλέξτε μάσκαρα που είναι ανθεκτική στο νερό αλλά όχι αδιάβροχη, ενώ μία υποαλλεργική ενυδατική κρέμα, με βάση το νερό είναι ιδανική επιλογή. Επιπλέον, εάν φοράτε μαλακούς φακούς επαφής, τοποθετήστε τους πριν ξεκινήσετε το μακιγιάζ σας, ενώ εάν χρησιμοποιείτε σκληρούς, πρώτα βαφτείτε και μετά φορέστε τους. όποιον τύπο φακών και αν χρησιμοποιείτε, θυμηθείτε πρώτα να τους αφαιρείτε και μετά να ξεβάφεστε.
Όταν πηγαίνετε στο κομμωτήριο
Στα κομμωτήρια, εξαιτίας των λακ και άλλων προϊόντων, υπάρχουν διάχυτα χημικά στοιχεία που αιωρούνται ανεξέλεγκτα. Για να αποφύγετε ερεθισμούς και μολύνσεις, είτε αφαιρέστε τους φακούς σας, όταν επισκεφτείτε το κομμωτήριο, είτε προσπαθήστε να καλύψετε τα μάτια σας. Μια καλή τακτική είναι να ανοιγοκλείνετε πιο πολλές φορές τα μάτια σας, για να προκαλείτε υγρασία.
Όταν είστε έξω
Τα μικρά σωματίδια της σκόνης, της γύρης, του καπνού κ.λπ μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας. Η υπερβολική δακρύρροια αντιδρώντας στα αλλεργιογόνα, μπορεί να αποδειχθεί πολύ άβολη, όταν φοράτε τους φακούς σας. Καλύτερα θα ήταν, τις ημέρες που υπάρχει έξαρση με τη γύρη ή γνωρίζετε ότι θα βρεθείτε σε χώρο με σκόνη π.χ να φορέσετε τα γυαλιά σας.
Όταν κολυμπάτε
Σίγουρα είναι άβολο να κάνετε βουτιές με τα γυαλιά σας, αλλά όταν φοράτε φακούς επαφής στην πισίνα του κολυμβητηρίου σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να θέτετε σε υψηλότατο κίνδυνο μόλυνσης τους φακούς σας. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, αφαιρέστε τους και περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα, πριν τους ξαναφορέσετε.
Όταν ανάβετε τσιγάρο
Αν ένας καπνιστής ρισκάρει σοβαρά με την υγεία του κάθε φορά, που ανάβει ένα τσιγάρο, τότε ο καπνιστής, που φορά φακούς επαφής αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο 8 φορές περισσότερο, τουλάχιστον στον τομέα του έλκους κερατοειδούς. Σε περίπτωση, που παρατηρήσετε, ότι η όρασή σας είναι πιο θολή ή αισθάνεστε πόνο, που ενδεχομένως να συνοδεύεται από φαγούρα, κάψιμο ή ευαισθησία στο φως, αφαιρέστε τους φακούς σας και επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο σας.
Add comment